Laama
Laama on Etelä-Amerikan perinteinen kantojuhta: se pystyy kantamaan jopa 40 kg taakan ja on hyvin varmajalkainen ja vähään tyytyvä kumppani. Sen ruuantarve on vain neljäsosa hevosen annoksesta ja se tyytyy hyvin niukkaproteiiniseen ravintoon. Pääosan laamojen ravinnosta sen kotiseudulla muodostaa karkea heinä ja erilaiset pensaat. Suurin osa maailman laamoista asustelee Boliviassa. Suomeen ensimmäinen laama tuotiin vuonna 2004.
Kooltaan laama on selvästi alpakkaa suurempi. Laaman säkäkorkeus on 120-130 cm, paino 90-160 kg. Pitkän kaulansa ja ylvään ryhtinsä ansiosta se antaa vaikutelman hevosen kokoisesta eläimestä. Olemukseltaan laama on hevosmaisempi ja lihaksikkaampi kuin pörröinen alpakka. Väriltään laama voi olla lähes millainen tahansa, usein näkee eri tavoin kirjavia. Mitään erityistä värijalostusta toistaiseksi ole ainakaan suuremmassa mittakaavassa. Inkat kasvattivat aikanaan eri värisiä laamoja eri uhritarkoituksiin.
Laamatyyppejä on kolmea erilaista: classic laama, wooly laama ja suri laama:
– klassinen laama (classic laama), joka on varsinainen kantojuhdan perikuva: iso, korkeajalkainen, pitkäselkäinen laama, jolla on hevosmainen lyhytkarvainen pää ja lyhytkarvaiset jalat. Klassisen laaman turkki on kaksinkertainen eli sillä on pohjavilla ja karkeampi päällyskarva.
– villalaama (wooly laama) on pitkäkarvainen ja pienempi, sirorakenteisempi villantuottaja, jota voidaan käyttää toki kantoeläimenäkin. Usein juhtina käytetään kuitenkin lyhytkarvaisempia laamoja, koska niiden villa ei takerru vaikeakulkuisiinkaan risukoihin. Jotkut pitävät laaman keritsimistä lisävaivana, siis lyhytkarvaisempi on heille samalla helpompi huollettava. Päällyskarvattomat laamat ovat harvinaisia, mutta osalla wooly laamoista voi olla yhtä hieno villa kuin alpakoillakin.
– suri laaman villa on samanlaista kuin suri alpakan villa, eli kierteisesti punoutunut. Suri laamat ovat erittäin harvinaisia, ja ne ovat tyypillisesti pienenmpiä kuin classic ja wooly laaman edustajat.
Käytännössä laamoista suuri osa on risteytyksiä, turkeiltaan ns. medium laamoja ja rakenteeltaan vaihtelevia. Paljon on tehty myös laama-alpakkaristeytyksiä eri tarpeisiin tai tietämättömyydestä. Laaman luonne on eloisampi ja temperamentikkaampi kuin alpakan. Tästä syystä mm. sirkukset suosivat laamoja tai risteytyksiä esityksissään. Laama oppii mieluusti erilaisia temppuja. Kuitenkin niin alpakalla kuin laamallakin on jokaisella oma yksilöllinen luonteensa. Sylkemisestään kuuluisat laamat syyllistyvät moiseen vain tuntiessaan olonsa ahdistelluksi tai kinastellessaan keskenään ruuasta. Useimmiten erimielisyydet ratkaistaan kaulapainilla tai jopa kipakalla potkulla tai näykkäisyllä hevosmaiseen tapaan. Laaman elämässä on ollut jotain pahasti vialla, jos se sylkee tahallaan päin ihmistä! Suuren kokonsa ja lihaksikkaan olemuksensa takia jokainen laama on ehdottomasti koulutettava ainakin kulkemaan riimussa ja hyväksymään tavanomaiset hoitotoimet. Väärin käsitelty ja -ymmärretty laama on todellinen iso ongelmaeläin! Jos laama on pienestä oikein kasvatettu, se on yhteistyöhaluinen ja rauhallinen seura- ja harrastuseläin, josta lisäetuna saa vielä pehmeää ja lämmintä villaakin.
Laama keritään yleensä joka toinen vuosi. Ulkomaiset laamankasvattajat kertovat lemmikkilaamojen villan päätyvän yleensä omistajansa käyttöön. Villa on kuitenkin lanoliinitonta ja pehmeämpää kuin lampaanvilla, joten useimpien allergisten käyttöön se on sopivaa. Tavallinen laamanvilla on n. 25 mikronia, mutta vaihtelua on 16-70, jos laamalla on karkea päällysvilla.
Etelä-Amerikan ulkopuolella laamojen pitämisen edut keksittiin 1975 ensin Pohjois-Amerikassa minkä jälkeen idea levisi ympäri maailman. Laamat toimivat lammaslaumojen vahtikoirien virassa, kantoeläiminä vaelluksilla, terapiaeläiminä, lenkkikavereina sekä seura- ja harrastuseläiminä. Maailmalla järjestetään upeita laamanäyttelyjä, joissa on koiranäyttelyiden tapaan rakennearvostelun lisäksi tehtäväratoja. Niissä arvostellaan laaman esittäjän taidot ja yhteistyö laaman kanssa kuin agilitykilpailuissa. Laaman suuresta oppimiskyvystä kertoo sekin, että uusin harrastusmuoto on kärryajelut laamojen vetämissä rattaissa.